Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
7.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Výrobci připravili první hardware pro standard Wi-Fi 6E už v polovině minulého roku, čili v době, kdy zvláště z pohledu PC firem panoval ten nejhlubší nedostatek hardwaru. Ten ale v případě Wi-Fi pokračuje.
honza1616 (3699) | 8.2.20221:31
A kdo to reálně využije a k čemu ??
Nějak mě nenapadá ani nikdo z těch technologicky vyspělých zemí jako J.Korea, kde už teď pracují na 6G mobilním internetu který je stejně nesmyslný jako WIFI 7 a několik jeho předchozích standardů,
Odpovědět3  2
zzw30 (227) | 8.2.20227:24
přesně tak... to taky nechápu, imho to už je jenom marketing o tom prodat větší čísla za víc peněz
Odpovědět1  3
VitekCzech (6) | 8.2.20228:44
S příchodem 6GHz pásma se rozloží ­"zalidněnost­" na ostatních pásmeh, hlavně na 2,4GHz, kde efektivně fungují jen 3 kanály, které se nepřekrývají. Představte si panelák, všechny Wifi adaptery, notebooky, mobily, chytré spotřebiče, myši, klávesnice, ty všechny jedou na 2,4 GHz. Ty všichni se dělí jen o 3 kanály a to to ještě funguje tak, že nedokáží mluvit všichni anjendout a tak si přidělují časová okna a střídají se v intervalech, kdo právě může vysílat. Proto je ve většině města hlavně paneláků tak nestabilní wifi.
WiFi 6 7 přidávají další pasmo kde místo původních 3 kanálů jsou najendou desítky a stovky volných kanálů a díky tomu se podporavané věci jako mobily, ntb, televize můžou přesunout a uvolnit místo v již tak přeplněném 2,4 GHz bandu. Většina lidí v panelíku si na 2,4GHz wifině nemůže pustiut ani film ze své NASky.
Díky tomu že zařízení jako telefony a ntb mají své kanály se kterými se nemusí dělit, mají větší efektivní rychlost, nemusejí čekat až přijde jejich okénko na vysílání a tím se snižuje spoždění. Díky tomu lze tyto nové Wifi standardy nazvat jako efektivní alternativou kabelovému připojení PC přes RJ45 ethernet.
Bez WiFi 5,6,7 si 4k­/8k televize opravdu nemohou dovolit přehrávat filmy v původním rozlišení a stramování VR ani nemluvě.
Takže ne, nejsou to jen žvásti, spousta lidí na nové standardy čeká jak na spasení. S novými standardy lze na wifiny v jednom místě napojit násobně více zařízení bez negativních efektů viz ­"panelákový efekt­"
PS: teoretické maximální rychlosti jsnejsou důležité, tak jako stabilita a rychlost ­(pochop jako spoždění a doba reakce­) než propustnost.
PS2: rychlost WiFi vůbec nesouvisí s rychlostí internetu od poskytovatele
PS3: většina lidí v paneláku nedokáže využít rychlost netu za kterou si platí právě proto, že úzké hrdlo není poskytovatel, ale jejich vlastní domácí WiFi připojení
Odpovědět3  0
Andir (749) | 8.2.20229:41
naštěstí vývoj není limitován tvoji omezenou představivostí ;)
Odpovědět1  1
Bespi (166) | 8.2.202210:39
Ta rychlost je asi to posledni, co je na WiFi 6­/7 zajimave.
Odpovědět2  1
Milan Šurkala (4972) | 8.2.202211:31
Ale ono přeci nejde o maximální rychlost, ale o to, že to rozumnou rychlost díky vyššímu počtu kanálů a dalším vychytávkám můžete zachovat i ve velmi zarušeném prostředí. Když to zjednoduším, nejde o to, že na dálnici povolíme 300 místo 130 a budeme doufat, že všechno bude lepší ­(a stejně tam kvůli hustému provozu pojedete 50­), ale že těch dálnic postavíme 50 a navigační systém vybere nějakou, kde je řídký provoz, takže těch 130 i možná skutečně pojedete. Stejně tak 5G a 6G. Nejde o max. rychlost jako o zachování vysoké rychlosti při velmi hustém provozu.
Odpovědět1  0
honza1616 (3699) | 9.2.202219:54
no koukám že 1 člověk má stejný názor jako já, 1 umí jen urážet ­(nečekaně­)
a až zbytek to dokázal slušně vysvětlit

tady kde bydlím je několik bytových domu ale i tak zde nemá nikdo problém s WIFI a rušením od sousedu, i když ted na telefonu chytám třeba 5 dalších lidí....
příčina asi bude že většina lidí bude mít stejný stařičký router TPLink wr340gd jako mám já od jediného ISP který zde je, rychlost připojení zde je max 20­/5 Mb­/s takže streamovat 8K nebo hry ­(Stadia, GeforceNow­) je tak možná vlhký sen
my se nerušíme prostě protože nemůžeme, když signál nedojde dál než do vedlejšího bytu, a i kdyby tak úzké hrdlo bude rychlost od ISP takže by byla zbytečnost kupovat takový overkill router
xD xD

Televizi sice mám 4K ale filmy ve 4K mám jen asi 4 kousky, 8K ani nevím kde bych sehnal, Netflix a podobné nevyužívám a když 1x za rok zapnu YT tak se mi to stahuje po kabelu, stejně jako do 2 počítačů....
jediné co tady mám bezdrát, je telefon a tablet
proto mě nenapadlo že by rušení mohlo být tak velké abych si kupoval router s WIFI 6, který bude mít třeba 10 antén aby přebyl signál souseda o 2 ulice dál
Odpovědět0  0
VitekCzech (6) | 10.2.202212:57
Dovolím se podělit zase o svůj pohled.
Mám kolem sebe spoustu lidí jak v panelákách tak v bytech, kteří mají trvalý problém s připojením, které výměna AP nevyřešila.
Situace:
Byt 2kk, jedno AP, jeden člověk, jeden ntb.
Internet přes den funguje jakžtak, spíše jen někdy. Po cca 17h odpoledne internet vypadne a nedaří se spojit ­(AP je ve stejné místnosti­). Signál sice ukazuje, že je silný, ale zařízení se prostě nedomluví, spojení s AP se většinou daří navázat zase až po 22h večerní.
Zde není problém ani v AP, ai v koncovém zařízení, ale čistě v zarušení 2,4GHz pásma, kdy se zařízení tak překřují, že si nikdo nerozumí. Ve skutečném světě bych to přirovnal k rozestavění 50 lidí do tělocvičny do kruhu a všichni by se snažili komunikovat s tím naproti. Hluk strašný a nikdo se s nikým nedomluví, tak funguje 2,4GHz pásmo. Případně analogie kolegy s jednímpruhem vs dálnicí je také hezká.
Další případ v RD kdy se zařízení od AP náhodně odpojí ve frekventovaných časech. Opět výměna AP od poskytovatele za X jiných nepomohla.
V obou případech při nasazení AP s 5GHz pásmem a v kombinaci s kombatibilním zařízením nedochází k žádným problémům a naopak ještě uleví 2,4 GHz pásmu pro ostatní.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 10.2.202219:53
OK ...chápu

toto byl problém už od počátku, mnoho lidí a ještě víc zařízení vyžadujících WIFI na jednom místě,
řešení? koupit si silnější router.... funguje....zjistí to kamarád o patro víš a udělá to stejné...zjistí to další sousedé.... a zase jsme zase na začátku

jen nevím jak přesvědčit ty ostatní lidi co se o toto nezajímají, jak mám třeba 60­-leté sousedce na jedné straně bytu a stejně starým manželům z druhé strany mého bytu vysvětlit, aby si pořídili nový router s co možná nejvyšším označením 802.11 a­/b.............. ­(WIFI 3­/4­/5.....­) ??
když jim internet funguje i na starém routeru a že nákupem nebo pořízením od ISP nového routeru, zkvalitní své služby a vyhnou se rušení v budoucích letech jak bude aktivních zařízení přibývat.

ještě asi 3 týdny zpátky jsem se zajímal o satelitní připojení Starlink, do zdejších bytový domu totiž není zavedena optika a dokonce ani metalický kabel a anténu na střeše do nedávna mohl mít pouze 1 ISP,
tedy že bych koupil Starlink a o rychlost kterou v životě nevyužiji bych se podělil se sousedy výměnou za nějaký dobrovolný příspěvek na provoz,
říkal jsem to 2 sousedům a ti na mě koukali jako na mimozemšťana
...na toto jsem rezignoval a na sousedy kašlu :­)­)

kolega v práci mi řekl že je připojen na 5G, BTS je na opačném konci obce na kopci, odkud on chytá signál a na jeho anténu u něj doma je nasměrováno 5 dalších lidí ­(...nechápu, jako že 5G se od jeho antény odráží do okolí ??­)
tento nový poskytovatel má totiž od loňska anténu i u nás na domě,
pro mě by to znamenalo minimálně skok z maximálních 20­/5 Mb­/s ­(wifi za 475Kč­)
na 5G teoreticky až zbytečných 250­/80 Mb­/s ­(510 Kč­) ,
pokud bych k tomu přidal i televizi, ušetřil bych ročně i několik tisíc za satelit

sousedé at si s prominutím trhnou, at jedou na nekvalitním připojení a starých routerech, časem to poznají.... jak píšete

- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­- ­-
pardon za částečný OT, to ty moje vášně k řešení problému okolo připojení k internetu
Odpovědět0  0
VitekCzech (6) | 10.2.202221:58
Naprosto chápu. Nezbývá tedy nic jiného než aby se ti ostatní toho ujali, nekupovali desetleté routery za 200Kč z druhé ruky a koupili jakžtakž aktuální generace AP. Tím uvolní 2,4 GHz i pro zmiňované důchodce a všichni budou happy.

Rychlou domácí WiFi, ale ocením hlavně v rámce propustnosti mezi zařízeními v domácnosti, jako kopírovaní dat mezi PC, videostream z úložiště či stream her z PC do VR berjlí, na to by se mi už hodila i WiFi 7, momentálně to funguje taktak s velmi silnou kompresí. Ale věřím, že důchodce takové problémy nemá a může klidně zůstat na 2,4 GHz.
_
Co se týče starlinku, tak není všespásný. Je na něj pokud vím pořád dlouhá čekačka, je pak fixovaný na adresu a je vcelku problém ho pak přesunout. jsou s tím vcelku čachry.

5G mobilní připojení je o něco aktuálnější. Sám sedím v RD uprostřed Prahy ve Strašnicích a jako hlavní domácí připojení mám 5G od nordic telecom. Nikdo mi nedokáže nabídnout lepší službu. Smluvní rychlost 100­/10 někdy i o 20% rychlejší. Optika není, lokální ISPíci na mě nemají výhled a s VDSLkem od cetinu se žít nedalo, zlomek rychlosti za o půlku větší peníze oproti 5G. Mohu doporučit a to se označit za relativně náročného uživatele :­)

Zdar a sílu s těma internetama :D
Odpovědět1  0
T-1000 (5) | 10.2.202212:37
Já, ačkoli mám všechny ­"pevné­" zařízení připojené přes kabel, mám mobilní připojení k wifi 802.11n a dá se na tom fungovat. Ale koupil jsem si speciálně AP s wifi 6 jen pro streamování obrazu do VR brýlí. Ta rychlost stále není dostatečná. Ono totiž ta teoretická rychlost v reálném prostředí, kdy není pořád ideální signál, není zase až tak šílená.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.